Áldott menedék

AZ EMBERHEZ MÉLTÓ ÉLET MEGVALÓSÍTÁSÁNAK KÍSÉRLETE

2024. évi ajánlati listánk és magrendelő lapunk elérhetőek!

Kedves Követőink!

Eljött újból egy január, amikor kiadtuk ajánlati listánkat. Fogadjátok szeretettel a megrendelő laphoz vezető linket épp úgy, mint a táblázatos ajánlati listánk linkjét is. Mindkettőben megtaláljátok a termesztési javaslatokat is, melyet idén már nem rakunk bele minden egyes magtasakba.

A 2024. év tavaszi magrendelő űrlapot eléritek itt!

A 2024. év tavaszi ajánlati listánkat táblázatos formában eléritek itt!

Ha még nem jártál facebook oldalunkon, akkor ez a link egyből oda vezet téged. Katt ide!

 


Hogyan lehet sikeresebb a magvetésünk?


Olyan zöldségnövények fenntartásával foglalkozunk, melyek - úgy gondoljuk- mai felfordult világunkban egyre nagyobb figyelmet kell, hogy kapjanak. Régi, esetleg elfeledett vagy félvad, ehető vad növények ezek, melyek tőlünk a termesztés, begyüjtés, felhasználás és magfogás alatt is nagy alázatot, odafigyelést kapnak. Magjaikat éppen azért terjesztjük, mert bízunk abban, te is felfigyelsz majd rájuk. Csomagjainkban kipróbálási mennyiséget találsz, éppen ezért sem mindegy, sikerül e úgy elvetned, hogy minél több kikeljen, és szép fejlett növénnyé cseperedjen. Bíztatásként szeretnénk elmondani, hogy mi a saját magjainkat vetjük vissza évről évre kiemelkedő eredményekkel!

Ezzel az írásunkkal segíteni szeretnénk abban, hogy minél eredményesebben tudj te is dolgozni velük!


A magok a virágban vagy a kifejlődött termésben alakulnak ki, majd szép lassan elérik fejlettségük maximumát, miközben a virág elhervad, a termés elszárad. Ez a méretbeli fejlődés csak az első lépés, de ezek után még egy belső, minőségi fejlődésben éri el a mag teljes érettségét, csírázóképességének maximumát. A magok egy ideig megőrzik ezt a képességet, majd idővel szépen lassan hanyatlani kezd bennük.

Ideális tárolási feltételekkel tovább megőrizhetjük magjaink csírázóképességét.

Ha a beérett magot kellően megszárított állapotban tárolni szeretnénk, akkor fontos, hogy hűvös helyen (10-15 °C-on),légmentesen zárt tárolóba helyezzük úgy, hogy a benne maradt levegő a magtérfogatnak kb. 1/8-1/10 része legyen. Ebben az esetben a mag elhasználja az oxigén javát, és feldúsul a co2 körülötte, mely másodlagos magnyugalmat okoz.

Mitől alakulhat ki még magnyugalmi állapot?

A tárolás ezen tartós formája mellett hasonló állapotba kerülhetnek a magok, amikor túl mélyre kerülnek a talajban, és ennek hatására ugyancsak nyugalomba kerülnek (talaj magbank). Ezt elfekvésnek nevezzük.

A magok élettanában léteznek olyan belső tényezők (pl.: csírázásgátló anyagokat termel, átjárhatatlanul vastag a maghéj), melyek kiválthatnak bennük egy nyugalmi állapotot. Ilyenkor életfolyamataik lelassulnak, és hiába kerülnek megfelelő talajba, hiába kellően nedves, meleg a közeg, mégsem csíráznak ki. Valamilyen hatásnak kell bekövetkeznie a mag "felébredéséhez". Ez sok olyan vad növényre jellemző, melyek ősszel elszórják magjaikat a természetben, de azoknak nem szabad kicsírázniuk, meg kell várniuk a tavaszt, és kell egy hideg- vagy fagyhatás, mely feloldja a magnyugalmat bennük.

Háziasított növényeinknél a nemesítés során kiválogatással megpróbálták kiiktatni ezt a tulajdonságot, de azért tudunk olyan kevésbé nenesített zöldségfélékről, melyeknél előfordul. Ilyen például a kerti laboda, mely igényli a hideghatást. A petrezselyem esetében a magokat pár napig nedves homokban tartva a csírázást megakadályozó anyagok kioldódása megtörténik.

A csírázás dinamikája (vitalitás) és az azt befolyásoló tényezők

Kevés magból kiindulva érdemes nagy figyelmet szentelni a magok elindításához. Régebben többször előfordult, hogy a palántanevelés céljából cserépbe helyezett magok nem keltek ki a talajból. Utólag már nehéz kideríteni, mi lehetett a baj, így ezt azzal küszöböljük ki, hogy kávéfilter papírba (feliratozva, nedvesítve, zacskóba téve) előcsíráztatjuk a magokat, és csak azokat a magokat tesszük cserépbe, melyek csírázásnak indultak.

Amíg a növény eljut az első levél kineveléséig, a növények egy nagyon kritikus időszakon mennek keresztül. A magban található (az előző szezonban magba épült) szik tápanyagraktárát használja fel ebben az időszakban. A mag öregedése révén a csírázási sebessége csökken, a növénynek sokkal több időre van szüksége, hogy egyik fejlődési állapotból a másikba eljusson. Ha a mag már nem rendelkezik csírázásának maximumával, akkor még inkább az a célunk, hogy ebben az időszakban minél több segítséget nyújtsunk ahhoz, hogy csírázása a lehető legjobb dinamikával menjen végbe. Ezt szabadföldben sokszor nehéz megfelelően támogatni, ezért sok növénynél alkalmazunk fóliában történő előnevelést.

Alább sorba vesszük azokat a külső hatásokat, melyekre oda kell figyelnünk:

Rossz talajviszonyok visszatarthatják a mag fejlődésének ütemét, például tömör talajállapot vagy mélyebb  vetésmélység stb. Érdemes komposzttal tőzeggel, perlittel javítani az ültetőközeg állagát.

A hűvösebb hőmérsékleten (talaj- és légköri hőmérséklet) vontatottá válik a csírázás például a melegigényeseknél (tök, uborka, bab) . Ezt sresszként élik meg.

A nedvesség hiánya a száraz magban nem okoz kárt, de amint vizet vesz fel, és elindulnak az alapvető élettani folyamatai, onnantól kezdve a szárazság és a túl sok víz (levegőtlen állapot) is a pusztulásához vezethet zsenge növényeinknek.

A sekélyen vetett, lassan csírázó fajok pl. zeller, petrezselyem, bazsalikom esetében párásítást alkalmazhatunk. Fóliával vagy üveglappal letakarva tartjuk fenn a párás közeget.

Előnevelésnél a leghatékonyabb öntözési mód az ültetőközegek tálcás vagy kádas alulról öntözése. Fölülről öntözve a felszín kimosódik, vagy iszapolódik, mely tömörödéssel, mohásodással járhat.

Szabadföldön lehet kelesztő öntözést alkalmazni vetés előtt a vetőbarázda belocsolásával. Segítséget nyújthat a magok vetés előtti beáztatása  8-12 órára. Mindkét esetben kiküszöböljük a víz gyors elpárolgását, hiszen betakarjuk földdel. Ezután még alkalmazhatunk vetés utáni kelesztő öntözést a vetésre. Többszöri alkalommal permetszerűen juttassuk ki a vizet kisebb adagokban.

Az öntözés időzítése is fontos! Tavaszi időszakban napközben öntözünk, amikor már felmelegedett kicsit a környezet. Nyáron pedig inkább a délutáni/kora esti időszakban, hogy jobban hasznosuljon a hűvösebb éjszakai órákban. Ehhez állott langyos vizet használjunk! Arra is figyeljünk oda, hogy ha kénytelenek vagyunk felülről öntözni, akkor se feltétlenül a növényt öntsük nyakon, hanem a talajra menjen a víz.

A kórokozók és kártevők előszeretettel károsítják, pusztítják növényeinket. A kártevők rágása, szívogatása (pl: levélbolha, meztelencsiga) is vontatottá teszi a növények fejlődését, és nagyobb sérülések akár az életükbe is kerülhet, hiszen tartalékaik kimerülőben vannak, és csökken a fotoszintézisre alkalmas levélfelületük, amely révén tápanyaghoz juthatnának. Szikleveles állapotban a zsenge szövetű növényeket gombaferőzés is megtámadhatja, ilyen a palántadőlés jelensége, mely egyik napról a másikra az életét követeli növényeinknek. Fóliás környezetben jól működik ennek megelőzésére a tölgyfakéregből vagy mezei zsurlóból főzőtt tea megfelelő hígításban használva.

Az első valódi levelek kifejlődésének időszaka

Nagyon fontos palántáink immunrendszerének edzetése, erősítése. Ezt gyógynövényes erősítő levek rendszeres használatával érhetjük el. Leggyakrabban a nagy csalán, a pitypang és fekete nadálytő erjesztett levét használjuk megfelelő higításban öntözésként.

Kiültetés előtt pár hétig elengedhetetlen a külső környezethez szoktatás. A fólia bizonyos mértékben megszűri a napsugarakat, ezért is fontos, hogy kezdetben rövidebb időszakokra, majd egyre növelve azt kihelyezzük a cserepes növényeinket közvetlen napfény hatása alá, de nem a legforróbb időszakban.

Egy-egy locsolás kihagyása a bőrszövetek és belső szövetek erősítését segíti, mely nagyon fontos a betegségekkel, kártevőkkel szembeni harcban, hiszen a kórokozók, rovarok is válogatnak, és előnyben részesítik a könnyebben megszerezhető táplálékot.

Tűzdelés mint lehetőség és veszélyforrás egyben

Vannak növények , melyeket sűrűn vetünk tálcába például helytakarékosság miatt vagy mert nem vagyunk biztosak a kelésében, ezért bővebben vetjük a magot. Ezeket a növényeket 2-4 leveles állapotban  külön cserépbe átültetjük, hogy nagyobb helyet biztosítsunk számukra a további fejlődéshez. Ezzel a művelettel a növényt egyben gyökérfejlődésre is serkentjük.

Egyes fajok, mint a káposztafélék, fűszer- és gyógynövények, zeller, stb. jól viselik a tűzdelést. Az uborka és más érzékenyebb fajok nem viselik el az áttűzdelést, és a földlabdás átültetést is csak akkor, ha a földlabdát még nem nőtte túl a gyökere. Ellenkező esetben könnyen visszaesnek.

A cserépbe áthelyezett növényeket pár napig árnyékos, nem túl meleg helyre kell helyezni, amíg gyökere újból kialakítja aktív kapcsolatát a talajjal. Ellenkező esetben elpusztulhat, mert gyökere nem tudja az utánpótlást biztosítani a levél által kipárologtatott víznek.

Eljutottunk a kiültetésig!

A kiültetésnél a legideálisabb állapot, ha a gyökér nem nőtt túl a tápközegen. Melegigényeseknél a hőmérséklet  is nagyon fontos, ahogy már ezt korábban is említettük.

A kiültetés időpontját tekintve éghajlat változása miatt nagyon körültekintőnek kell a jövőben lennünk. A szakkönyvek adatai már nem alkalmazhatók megbízhatóan. Támaszkodjunk inkább a növény szükségleteinek ismeretére és az aktuális időjárás-előrejelzés tendenciáinak követésére.

A kiültetett növényt kezdetben érdemes többször alaposan belocsolni, segíthetjük őket a korábban említett erjesztett levekkel is. Figyelmünk később sem lankadhat, rendszeres felügyeletünket, gondozásunkat igénylik. Mindig előfordulhat olyan tényező, mely gyors megoldást igényel, hiszen elég egy talajban élő állat gyökérkóstoló hadművelete, vagy hangyák építő munkája, egy vakond járatának révén légüres térbe kerülhet a gyökér stb. De mindezt az odafigyelést meghálálják növényeink szüretelhető ízletes "terméseikkel".

 

Reméljük, számos olyan gondolattal segítettük az olvasókat, melyek eredményesebbé tehetik a magokból egészséges növényeket nevelni. Ha úgy érzed, hogy kellően körüljártuk a témát, és már bátrabban belevágnál a magok beszerzésébe, akkor mindenképpen látogasd meg facebook oldalunkat, ahol ősszel és tavasszal is közreadjuk aktuális ajánlati maglistánkat. Keresd a kiemelt bejegyzések között! Ide kattintva meg is nézheted!

Nagyváradi lila padlizsán

Padlizsán / Solanum melongena

15 db mag / csomag

Leírás:
Halványlila, közepes méretű termés, bőtermő, lila virágú.

vetési idő palántának:
II. hó vége – III. hó eleje

kiültetés szabadföldbe:
V. hó

termésszüret:

VII. hó végétől

magérés: VIII. hó végétől

Tiszta, Természetes Szépség

„harmóniában a természettel és az emberrel”

MikKéptalálat a következőre: „weleda”or először olvastam el a Weleda bloggereknek szóló pályázatát, úgy éreztem, nagyon könnyű témát adtak meg. Aztán ahogy egyre jobban próbáltam körülírni, rájöttem, nem is olyan egyszerű megragadni a tiszta, természetes szépség fogalmát, főleg hogy egyáltalán nem lehet objektíven megítélni. Abban a korban, amikor az emberek már szüleiktől sem kapnak benyomásokat az izlésről, és a társadalom is nagyon elfogadó a szélsőségekkel szemben, talán még egy fokkal nehezebb jól megközelíteni és megválaszolni ezt a kérdést. A szépségről alkotott képünk tehát nagyon széles skálán mozog, főleg ha csak külső szemlélői vagyunk a világnak. Talán ehhez fontos a tükör is sok ember számára, hogy megnézhesse magát kívülről, mások vajon hogy látják őt.

De akárhogy gondolkodom rajta, a szépség dolgában akkor sem elég a külsőt vizsgálnom. Saját emlékeimben kutatva sok esetben többen csinosnak, szépnek láttak, de én nem éreztem jól magam abban a ruhában, helyzetben...és valljuk be, ez kívülről is látható, befolyásolva az összképet! Tehát a lelki állapotunk is fontos tényező…..Egyre jobban felcsigázott a pályázat témája, azt vettem észre, hogy nem hagy ez a gondolatkör nyugodni.

Megkérdeztem a családomat is, számukra mit jelent a tiszta, természetes szépség. Próbáltunk felidézni embereket, akiket természetes szépségnek könyvelhetünk el, és azon gondolkodtunk, vajon miért mondhatjuk rájuk ezt.

Végeredményben egy szóval irtuk le az összefüggéseket: HARMÓNIA. Szép az:  ami nem túl sok és nem túl kevés, meg van benne a természet játéka, kilengése, de az összkép harmonikus.

És hogy honnan jön a harmónia? Persze mindenki más ideológiát tesz mögé, de én mint általános agrármérnök és waldorf kertművelés szaktanár főleg mégis csak a gazdálkodásban tapasztalt és tanult összefüggésekben tudok erről gondolkodni. Szerintem a kozmoszból érkezik. STEINER azt mondta, hogy A FÖLDI VILÁG A KOZMIKUS HATÁSOK KIVETÜLÉSE A FIZIKAI SÍKON. A növényvilágnak nincs más választása, ők átadják magukat ezeknek a hatásoknak. Az állatok és az ember testfelépitése „üreges”, amely egy belső kozmoszt hordoz, így képessé váltak eltávolodni részben a kozmikus hatásoktól. (Az ember esetében az ego uralma a mai korban végleg próbálja elhitetni velünk, hogy függetlenek vagyunk a Földtől és Égtől egyaránt.)

Ezzel a szemüveggel nézve minden embernek megadatott az Isteni kapcsolat, az isteni harmónia, amikor leszületik a Földre. Ezért a kisbabák mindenki szívét megdobogtatják. Talán nagyobb kérdés, hogy hogyan tudja megtartani valaki a harmóniát, és ezzel a természetes szépségét az élete folyamán! Foglalkozhatunk egészséges táplálkozással, testmozgással, méregtelenitéssel stb. amik kihatnak a bőr állapotára is, de a harmóniát magasabb szinteken kell ápolnunk.

Pár éve foglalkozom virágesszencia készítéssel. EDWARD BACH azt mondta, hogy a személyiségünk kibontakozva egy fa képét mutatja, de valljuk be, a külső hatásokra mindenki fájának vannak kevésbé fejlett vagy letört ágai. Bach virágokból készitett gyógyitó esszenciákat, melyek nem közvetlenül gyógyítják a lelki defektjeinket, hanem a fejlődésünk útjában álló blokkot képesek feloldani rezgési mintázatukkal. Valójában hidat képeznek az ember fizikai és szellemi lénye között a lelkiségükkel, ami maga a RITMUS. Ezért tartjuk szépnek a virágokat, mert megpendÍtenek bennünk egy ősi húrt. Ha figyelünk belső hangunkra, képesek vagyunk kiválasztani azt a növényt, amire szükségünk van éppen a fejlődésünk, kiteljesedésünk útján.

Vajon aki ezt látja összefüggéseiben, és éli is, annak szüksége van kozmetikumokra a szépség eléréséhez? Vagy lénye átsugárzik a fizikain, és természetes szépséggé lesz? Vajon a Weleda is gyógyitó kozmetikumokat árusít? Van e ilyen üzenete a cégnek, vagy elfogadja, hogy valamiből meg kell élni, és most a kozmetikumokra van igény a külsőségek világában?  És ha magasztos célok mozgatják termékeik létrejöttét, akkor hol és hogyan találkozik a Weleda által használt ritmusokra alapozott tartósítási és készítési folyamat és mögöttes eszme a felhasználók szellemiségével?…..Tettem fel a kérdéseket magamnak, hiszen még nem ismerem a cég célkitűzéseit!

Egyre érdekesebbé vált a téma számomra, csak úgy kavarogtak bennem a kérdések….A Weleda már azon a szinten is komoly missziót vállalt fel, hogy kizárólag biodinamikus alapanyagokból Dr. Hauschka tartósítási módszereit alkalmazva dolgoznak. Feltételezve azt, hogy mindezek mellett kellő mélységben hordozza az antropozófia zászlaját is, egyre izgatottabb lettem, mintha rátaláltam volna a Szent Grálra…. Pedig először az is visszatartott a cikk megírásától, hogy kozmetikumokról van szó.

Ugyanis mióta nővérem befejezte fodrász tanulmányait, és megspencil-drawings-kate-powel-6zűnt a „modell” státuszom, fellélegezve és kissé kiégve 2002 körül naturalista lettem. A vegyszeres kozmetikumok világától próbáltam teljesen eltávolodni, és még a natúr kozmetikumok kapcsán is negatív érzéseim támadtak. Hiszek a természetesen szép öregedésben, és nem hiszem, hogy a kozmetikumokkal az állandó fiatalság illúziójának fenntartására kellene törekednünk. WILHELM PELIKAN „A hét fém” című könyvében azt fogalmazza meg, hogy az ember életében a delelő Nap ereszkedő folyamatba kezd, melynek során sok asztrális energia szabadul fel bennünk. Ezek lebontó hatásúak a szervezetre nézve. De ha ezt az asztrális energiát a tudásunk bölcsességgé alakitására forditjuk, akkor várható a szép öregedés folyamata.

A végső választ, hogy van e dolgom ezzel a pályázattal, Attila (a párom) adta meg, amikor - látva bizonytalankodásomat - felütötte KÁDAS ÁGNES "Kozmeo" című könyvét, melynek bevezetőjében ez áll:

„A kozmetika szó eredendő jelentése:

KOSMEO = rendezni, harmonizálni, a kozmosszal összefüggésbe hozni.”

Most szembesültem vele, milyen fontos számomra, hogy az élet különböző területein meglássam azt a hármasságot, amit az antropozófia annyiszor emleget.

Fizikai test – lélek – szellem

akarat – érzés – gondolat

tudomány -  művészet – vallás

Egy pillanat alatt átformálódott a viszonyom a kozmetikum szóval és a kozmetikumok használatával kapcsolatban. Bevallom, régóta nagy dilemma ez számomra, hol az egészséges határa a  testápolásnak, a higiéniának a mai korban.

Azt a kérdést, hogy ki a szép, meg hagyom másoknak.

Azt, hogy mitől szép valaki, arról is csak az eddigi tudásom legjava alapján tudtam nyilatkozni. De miközben írtam, és gondolkodtam….sokat léptem előre, mert sok régi kérdésemre adtam magamnak választ, és hagytam magam mögött, hogy újabb kérdések jöhessenek a helyükre. Köszönöm a Weledának ezt a lehetőséget!

Utószó:

Képtalálat a következőre: „natural skin drawing”Remélem, eljön az az idő, amikor az emberek nagy része nem azért fog kozmetikumot használni, hogy leplezze korát, hogy álarc mögé bújjon, hanem hogy ezzel tudatosan segítse hármasságának kapcsolódását, harmónizálását, szellemi fejlődését és ennek mellékhatásaként természetes szépségét is ápolja. Bízom benne, hogy az ennek megfelelő készítmények is megszületnek majd, ha eddig nem lettek volna.

Egy dologban biztos vagyok: Ilyen készitményeket én is szivesen használnék.

Első lépések a biodinamikus gazdálkodás átélésére a gyakorlatban

Idén is 3 nyílt napot rendezünk meg az érdeklődők számára. Az első alkalom május 19-én lesz, melynek programja talán kicsit szokatlannak tűnhet.

Így Pünkösd táján talán a legfelemelőbb dolog lehet a komposzt oltása biodinamikus preparátumokkal, mely úgy hat a komposztra, és azon keresztül a talajra, a növényekre és a tájra, mint ahogy a szentlélek kiáradása ezen az ünnepen. Érzékenyítés! Milyen szép, kifejező magyar szó. Érzékenyítés, melynek hatására a kozmikus hatásokat képesek a növények érzékelni, és reagálni rájuk. Hatás, melynek eredményeként nem csak növények hologramjait libegteti a szék, hanem egy komoly rendszer éled újra, erősödik meg....épül a tájtemplom.

A biodinamikus gazdálkodás egyik alap pillére a preparátumok használata. A legtöbb gyógynövény, amit használnak, általánosan megtalálható a Kárpát medencében, de tájegységenként vannak különbségek a gyakoriságukban. Az egyik ilyen preparátum növény a macskagyökér, amely inkább a nedvesebb, üdébb helyeken él. Milyen egybeesés, hogy pont Pünkösd környékén virágzik a macskagyökér, mely a beoltott komposztdombot végül egyensúlyba hozza. Pont virágnapra esik ez a nyílt nap, ami a virágszedést még pluszban erősen támogatja.

Program:
Szeretettel várunk minden érdeklődőt Nyílt napunkra, melynek kiemelt témája a Macskagyökér megismerése, virágának a gyűjtése és preparátumának közös elkészítése lesz.
Program:
9:00 gyülekezés
9:15 Gazdaságunk bemutatása (10 éves tapasztalatunk alapján) és macskagyökér- virág szedése
11:00 preparátum elkészítése
12:00 közösen elfogyasztott batyus ebéd
13:00 Beszélgetés a biodinamikus komposztoltó preparátumokról
14:30 komposztoltás a gyakorlatban
Utána kötetlen beszélgetés, kiadványok, termékek vásárlási lehetősége.
Belépő díj: 18 év felett 1000 Ft

A III. Föld és Gyermek konferencián jártam

2018. február 24-én, szombaton részt vettem a Göllner Mária Waldorf Gimiben a Föld és Gyermek konferencián. Már másodszor vettem részt az eddigi háromból. Fontosnak tartom, hogy írjak róla, mert egy olyan irányt feszeget, amit úgy gondolom, nem szabad figyelmen kívül hagynunk.
A Farmalapú Nevelésért Egyesület volt a szervező, akik két éve azért alakultak meg, mert már elérkezett az az idő, hogy a waldorf iskolák sem mertek több gyermeket felvenni halmozott zavaraik miatt, de foglalkoztatta őket a gondolat, hogy hogyan lehetne rajtuk is segíteni.
Ujlaki Éva angliai kint tartózkodása során találkozott Karl Ege: Korunk nyilvánvaló szükséglete című könyvével, melyet lefordítottak magyarra, és most volt a könyv bemutatója is. Ege volt az az impulzus, mely elindította az egyesület munkáját. Ő arról beszél, hogy Steiner halála előtt megfogalmazta, hogy a waldorf iskoláknak a 100. évre (2019) 180°-os fordulatot kell megtennie. Ennek a változásnak a lényege, hogy nem a padban ülve, az intellektusra kell a tudást átadni, hanem gyakorlati (mezőgazdasági) és művészeti munkákon keresztül kell egy csomó belátást megszereznie a gyermeknek, és abból fakadjon a későbbi intellektus, amely ennek a módszernek a hatására sokkal élőbb lesz. Az is szóba került, hogy óvodás kortól egészen a gimi végéig fontos lenne a gyermekek számára ez a hatás.

Bemutatkoztak olyan óvodák és iskolák, ahol elkezdték ezt a munkát. A könyv még azt is mondja, hogy valójában az iskolának egy gazdaságban kell létrejönnie. Ezt csak azzal a jóérzéssel mondom, hogy mennyire visszaigazolták a konferencián azt a belülről fakadó vágyamat, hogy a saját gazdaságomban a kertben adjak át gyerekeknek valamiféle érzületet.
A szervezők egyik célja volt, hogy kapcsolatokat építsenek, és én is ezért mentem oda. És ha már ott voltam, egy magbörzét is leszerveztem a konferencia szüneteiben. Az iskolák keresik a megoldást, hiszen egyik sem egy gazdaságra épült rá. Az a baj, hogy a gazdaságokat nem tudjuk ide-oda húzogatni, és ugyanez a helyzet az iskolaépületekkel is. A gyerekeket tudjuk csak szállítani, de időben és pénzben az is sok, és más az, amikor bepillantunk egy gazdaságba, és más az, amikor bármit csinálhatunk, ami ötletként felmerül. Az is nehézség, hogy általában a pedagógus nem gazda és fordítva, tehát fontos mindkét személy, akik hasonló világszemlélettel, lelkesedéssel tudják megragadni a gyermek lelkületét.

Terveim közt szerepel, hogy meg fogok látogatni egy-két példát, de az egyesület is tervezi külföldi tanulmányutak szervezését. A honlap: https://farmiskola.hu/
Nyár elején lesz egy 3 napos konferenciájuk is, amire nagyon szeretnék eljutni. Szóval attól függetlenül, hogy kevesebb bejegyzés születik mostanában a blogon, a háttérben csak úgy röpködnek a fontosabbnál fontosabb információk.

Egyértelműen kirajzolódott, hogy ez az én utam. Az életemet erre fogom szépen lassan ráterelni a saját gyermekeim és más gyermekek érdekében. A jövőnek változnia kell, hogy a Föld élhető maradjon. A változást csak mi tudjuk megvalósítani (nem pénzek szétosztásával, politikai törvényhozásokkal, hanem) jó példával, a két kezünk, a szívünk és a fejünk összehangolt használatával.

„Megfelelő környezetben a gyermek gyógyítja önmagát.”
(Rudolf Steiner)

Mintaprojekt lettünk

Az MNVH tolna megyei képviselője múlt héten keresett fel, hogy a Mintaprojektek megnevezésű cikksorozatban most rólunk szeretne egy cikket megjelentetni. Eljött, és nagyon jót beszélgettünk múltról, jelenről és jövőről. Számunkra is jó volt átgondolni, merről jöttünk és merre tartunk, és nagyszerű érzés volt, hogy mennyire intenzíven formálódunk ebben az életformában. Biztos vagyok benne, hogy még rengeteg dolog vár ránk az életben.

A végeredményt ide kattintval érhetik el az érdeklődők.

Fenntarthatósági Sajtódíj reményében

Az Önkéntes Fenntarthatóság 1-3. cikksorozatot a Telecom által meghirdetett Fenntarthatósági Sajtódíj pályázatára írtam. Sajnos nem én nyertem, bár a megadott témához sajnos csak kicsit belemagyarázva tudtam tényleg kapcsolódni. Ezért végül is nem tápláltam hiú reményeket, az önkéntesfogadásunkról viszont régóta terveztem, hogy írok.

A tőlük kapott levél ennek fényében tehát váratlanul ért, és nagyon jól esett. A pályázatban azt írták, hogy csak a nyertest értesítik ki, ezért bízom benne, hogy remélhetőleg, nem csak protokoláris tartalommal küldték:

"Kedves Bócsó Renáta!

Ezúton szeretnénk megköszönni a Fenntarthatósági Média Klub és a Telekom 2017. évi Fenntarthatósági Sajtódíj pályázatára beküldött pályaművét. A felkért szakmai zsűri értékelése szerint a pályaműve a legértékesebb munkák közé került, ám idén a zsűri végül másokat nevezett meg a sajtódíj nyerteseként.

A győztes pályaművek bemutatására 2017. szeptember 30-án szombaton 14:00-kor a 10. Fenntarthatósági Napon kerül sor az Akvárium Klubban ( Budapest, V. kerület, Erzsébet tér 12.), ahová Önt is szeretettel várjuk.

Üdvözlettel,

Magyar Telekom, Kommunikációs igazgatóság"

Végül nem vettem rá magam, hogy elővegyek valamilyen kosztümöt a kedvükért, a végén szembesültem volna vele, hogy nem jön rám...vagy nagyon rosszul áll. Tehát a felkínált lehetőséget kihagytam, így még fenntarthatóbbnak érezhettem magam, mert nem töltöttem órákat a zsákfaluból induló utazás megszervezésével, és feleslegesen nem utaztam el Budapestre, meg vissza sok káros anyag kibocsájtása közepette. :)

 

Beszámoló és kulisszatitkok a II. Tolna megyei Gyümölcsész napról

A Jó Isten kegyelméből a sok esős, borongós nap után pont aznap napsütéses időjárás könnyítette meg munkánkat. Már kicsit kezdtem aggódni, hogy úgy járunk, mint két éve, amikor egész nap esett az eső.

A szervezésből is sokat tanultam két éve, és elmondhatom, kifejezetten felkészültnek és kiegyensúlyozottnak éreztem magam. Bár tökéletes talán soha sem lehet, mert a lényeg, hogy minden egy napon a megfelelő időre kell hogy teljesüljön, és ez sok rizikófaktort hordoz. De a lelkiismeretem tiszta volt, hogy mindent megpróbáltam, mint főszervező.

A véletlen hozta úgy, hogy egy napra esett a szüreti felvonulással a programunk, így nem volt mit tenni, megpróbáltunk kiegészítő, színesítő programként jelen lenni, nem pedig konkurálni vele! Mivel a felvonulás csak délután 2 órakor indult, a délelőttre időzítettük azokat az előadásokat, amik érdekesek lehetnek a helyi felnőtt lakosság számára is, és ezzel párhuzamosan gyerekprogramokat is kínáltunk.

A tényleges program szervezésén, előkészítésén, mozgatásán túl a fejembe vettem, hogy a két évvel korábbihoz képest most házias jellegű büfét csinálunk, és saját alomszékkel várjuk látogatóinkat.

A büféhez kemencében sült kovászos kenyeret sütöttem, és a rávalókat illetően rengeteg adományt kaptunk helyi és távolabbi barátainktól. Italként saját ivóleveinket, szörpjeinket kóstolhatták meg a szomjúhozók vagy ínyencek. A sikerét az a látvány mutatta, hogy mindig állt valaki a sátor előtt. A szünetekben jó kis beszélgetések alakultak ott ki. (Sajnos a darazsak is megtalálták, nekik is ízlett, így egyre többen lettek.) A büfé sikeréhez még meg kell említenem a büfé háziasszonyát, Fejes Évát, akinek Budapesten saját cége van, mégis már második alkalommal jött el önkéntesként segíteni nekünk programjaink megvalósításában. Két éve a terménybemutató és -kóstoló tálalását csinálta végig lányával, Anettal, ezért már tudtam, hogy jó kezekbe kerül most a büfé.

Egyébként nem ő volt az egyetlen önkéntes segítőnk a programban. Csaba, Evelin és Gergő nélkül se sokra mentünk volna!

A program megvalósítására és az alomszék kivitelezésére egyébként a tavasz folyamán két pályázatot is beadtunk, de egyik sem nyert. Így hát itt áltam nyár végén források nélkül. Volt némi tartalékunk az előző rendezvényünkből, amit a gyümölcsészetre szántunk, de szerettem volna úgy megszervezni a dolgot, hogy utána is legyen tartalékunk majd a következő szervezése előtt. Szóval próbáltam előrelátó lenni:). El kellett kezdenem támogatók után járni. Pénzbeli támogatásokat főleg olyan barátaink adtak, akiket külön felkerestem, mert tudtam, hogy anyagi helyzete megengedi az adakozást. Ők pedig tudták, hogy jó kezekbe adják az összeget, mert túlon túl elhivatottak vagyunk a téma iránt. Nagyon elérzékenyültem ezeken az alkalmakon, hogy mennyien vannak, akik nagyra becsülik - a világ problémáihoz mérve szerénynek tűnő - tevékenységünket, elhivatottságunkat. Megerősítettek ezzel bennünket! Köszönjük!

Az alomszék ügyében megkerestem környékbeli vállalkozókat, akik legalább az alomszék alapanyagát tudnák biztosítani. Végül a sok telefonálgatás és rámenősség hatására a Csepregi és Társa 50%-os engedménnyel adta 2 db alomszékhez a szükséges faárút (így 32 E Ft-ot fizettünk), a Kurcz barkács bolt pedig támogatásként odaadta a többi hozzávalót. Turán Dávid kisegített minket két műanyag vödörrel, amibe az alomanyag került.

Ezek után kellett szállítást szerveznem, és két lelkes barkácsoló önkéntest, akik a programig, vagyis egy hét leforgása alatt össze is rakják!!!! Végül az energiánkból csak 1 alomszék összerakására futotta, de nagyon büszke voltam rá, hogy kiharcoltam ennek a lehetőségét, amit más falubeli programra bárhová fel tudunk majd állítani, és alternatívát kínálunk vele az ide látogatóknak és a helyieknek, vagyis szemléletet is formálunk közben. A tárolását, üzemeltetését mi vállaltuk fel a későbbi alkalmakat illetően is.

Kishíján el is fáradtam az alomszék projektben már a gyümölcsész nap előtt!!!! Pedig terveztem egy szórólapfélét is szerkeszteni hozzá, hogy még áttekinthetőbb legyen az érdeklődők számára a jelentősége...de ami késik, az nem múlik.

A waldorf iskolával együtt végül a waldorf ovi is eljött képviseltetni magát rendezvényünkön, de sajnos egy-két gyermeken kívül, - akiket ők és a mi szervezőink adtak bele a programba -nem nagyon jöttek el a helyi gyerekek. Utólagos vízhangok szerint többen felháborodtak, hogy 300 Ft-ért vehettek volna részt a gyerekek a délelőtti programon. Ugyanígy az előadásokra sem jöttek el igazán mások, pedig titkon bíztam benne, hogy legalább a virágkonyhára bekukkantanak. Nagyon sajnálhatják, mert Mónika nagyon jó előadó, és nagyon igényes előadást és kóstolót húzott ki kompletten a "horgolt, hímzett tarsolyából".

És ha már Mónikát külön említettem, feltétlenül említem Jánost is, aki barátságból vállalta el, hogy megtatja előadását a talaj éltetéssel kapcsolatosan, és ez mellett rengeteget segített előtte és utána is.

Jelentem a rovarhotelt elkészítettük a helyszínen, és azóta elszállította az önkormányzat a helyi óvoda udvarába. Annak egyik szegletében várja lakóit télire, és az érdeklődő gyerekszemeket. Szerintem nagyon különleges lett, hála és köszönet Beának és Károlynak, akik előkészítették hozzá a keretet és az alapanyagokat.

Beának a finom ebédért is hálásak lehetünk! Ez a kőleves az ő kondérjából valahogy mindig nagyon ízletes. Nekem miért nem sikerül ? :)

Furcsa volt, és előre erre nem számítottam, hogy a messziről érkező vendégeket el fogja varázsolni annyira a falu, hogy ebéd után elindulnak körülnézni. Így - mintha a szüreti felvonulás lendülete ragadta volna el őket - a Kék Ház környékén alig maradt ember, akinek levetíthettük volna a klímaváltozással kapcsolatos rövid filmeket. De a Zöldtárs Alapítvány tagjai sem először jártak ilyen rendezvényen, és tudták, hogyan kell a lézengőket leültetni, és ebéd után koncentrálásra rávenni őket, fontos információkat közölni velük. Egész ott létük alatt sugárzott belőllük a határozottság. Lenyűgöző volt számomra, ahogy végigcsinálták. Amíg filmet néztek, addig a sürgő-forgó önkéntesekkel elpakoltunk az udvarról, hogy nyugodt szívvel indulhassunk kertet nézni.

A kertnézésre is kevesen maradtunk, de végül is nem a létszám a fontos egy ilyen keskeny társadalmi réteget megérintő program esetében, hanem a jelenlévők személyisége, kapcsolatteremtés, alternatívák mutatása egymásnak. A hangulat jó végig jó volt! A korábban távozók és sok távol maradó is jelezte, hogy sajnálja a hiányzást, de érezhetően zsúfolt volt mindenki számára az a hétvége.

Köszönöm a helyi önkormányzat dolgozóinak és külön Klubecz Évának, polgármesterünknek a segítségeket. Köszönöm a Két Torony Nagyszékelyi Faluegyletnek, hogy adta a szervezeti hátteret a programhoz, és szervező csapatának, hogy az egyes feladatokat átvállalták és kivitelezték. Köszönöm Attilának a nagyfokú támogatást, hogy megszervezhettem egy megyei szintű rendezvényt, melyen (mindenkit beleszámítva) kb. 50 fő érezhette jól magát. Köszönöm a médiatámogatást (Tolnai Népújság, Tamási Rádió és facebook terjesztések) mindenkinek!

Köszönöm minden támogatónak és segítőnek, hogy elég értékesnek találták programunkat ahhoz, hogy támogassák. Nélkülük nem jött volna létre ez a nap, és nem lenne lehetőségünk a folytatásban gondolkodni sem. Két év múlva, ha a Jó Isten is támogatja törekvéseinket, újabb gyümölcsész nappal jelentkezünk. Addig is kövessétek tevékenységünket!

Néhány kép a programról időrendi sorrendben:

II. Tolna megyei Gyümölcsész nap

Tisztelt Olvasó!

 

Az Áldott Menedék (családi életmód kísérlet, www.aldottmenedek.blogger.hu) és a Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet  közös szervezésében idén újból megszervezzük az Alkalmazkodó Gyümölcsészet szemléletét népszerűsítő rendezvényünket. A II. Tolna megyei Gyümölcsész nap célja, hogy egy családias nap keretében fejleszthessük tudásunkat erről az ökológiai alapokon nyugvó gazdálkodási formáról, és a természethez kötődő, abban élő ember külső és  belső munkája révén kivirágzó szerves kultúráról.

Jövőnk záloga, hogy a természet erőihez vissza tudunk e nyúlni, és átérezve működését tudunk e újból alkotó, cselekvő emberré válni Isten előtt.

Ehhez próbálunk egy jó hangulatú, színes programot kínálni az érdeklődőknek. A részvétel regisztrációhoz kötött, melynek határideje szeptember 18.

A program facebook oldala: https://www.facebook.com/events/141453133125834/?active_tab=about

A programot elhivatottságunk hozta létre, de anyagi forrásaink szűkösek. Akinek anyagi helyzete megengedi, és szívesen támogatná munkánkat, kérem tegye meg. A program gördülékenyebb lefolytatását segítené minden segítő szándék!

A Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet bankszámlaszáma: 11703006-20035695-00000000 (A közleményben szerepeljen, hogy „GYÜMINAP”)

A rendezvény lebonyolításához szeptember 22-24. között várjuk önkéntesek jelentkezését is. Szállást és étkezést biztosítunk.

Kérek mindenkit, aki tud és akar segíteni, az vegye fel velem a kapcsolatot az aldottmenedek@gmail.com e-mail címen vagy a 70-429-3843-as telefonszámon.

 

Köszönjük!

Bócsó Renáta

Áldott Menedékben élő

és Két Torony titkár